John van der Meer

Naam:
John van der Meer

Graad/ lesgeefbevoegdheid:
Trainer/ coach judo – niveau 5

3e dan judo

Beroep:
-Trainer/ coach Judo Academy NN

-Trainer/ coach RTI Heerenveen
-Sportmanager/ judotrainer CSE Zwolle
-Docent TC3-opleiding Hanzehogeschool Groningen
-Docent opleiding judoleraar – trainer/ coach CIOS Heerenveen

Ongeveer vanaf mijn twaalfde riep ik dat ik judoleraar wilde worden. Mijn trainers Wubbo Zuidland en Harry Boersma hebben me met hun passie enthousiast gemaakt voor de judosport.

Judo heeft mij heeft gevormd tot wie ik nu ben. Alle competenties die ik heb vergaard zijn 1 op 1 te kopiëren naar het dagelijkse leven. Met judo ontwikkel je tools4life!

Carrière:
Gedurende mijn eigen wedstrijdcarrière heb een tweede plaats op het Nederlands kampioenschap u18 weten te bemachtigen en werd ik geselecteerd voor ‘Jong Oranje’. 

Als trainer/ coach heb ik heel veel mooie momenten mogen meemaken. Ik heb met uitzondering van de Olympische Spelen op alle grote evenementen gecoacht. Ik ben er trots op dat ik sporters heb mogen begeleiden op de Youth Olympic Games/ de diverse WK’s/ European Youth Olympic Festival/ EK’s en bijv. het Grand Slam Parijs (Toernooi de Paris).

In de beginjaren van mijn trainerscarrière heb ik in Groningen o.a. Henk Grol. Kraantje Pappie en Kim Polling mogen begeleiden. Niet alleen de sporters ontwikkelden zich, ik was ook voortdurend bezig om te mezelf te verbeteren. Als trainer/ coach beschouw ik mezelf als autodidact. Engbert Flapper was mijn docent op het CIOS, hij reikte ontelbare oefenvormen aan die ik weg kon zetten in een structuur. Ik heb ook veel geleerd van judo-coryfeeën als Cor van der Geest, Willem Visser en Chris de Korte. De kennis die ik heb opgedaan heb ik verwerkt in een visie-document waarmee ik nog steeds werk. Ik beschouw het echter nog steeds niet als ‘af’! Elke dag willen leren is essentieel.

Qua resultaten waren de wereldtitels u21 van Amber Gersjes en Frank de Wit schitterend! Daarnaast hebben meerdere sporters individuele medailles behaald op de YOG/ WKu21/ WK u18/ de EYOF/ EK u23/ EK u21 en EK u18. 

Ik heb ook altijd genoten van teamwedstrijden. Het onderschrijft ook mijn visie op judo ➡️ Een individuele sport in teamverband! Gezamenlijk je passie najagen, processen aangaan en van elkaar leren! 

Mooie voorbeelden van successen met het team waren de allereerste Nederlandse titel met Judoschool Groningen u18 in 2002/ de zilveren medaille achter Japan op de WK landenteams u21 in Zagreb/ de zilveren medaille op de EK landenteams in Jekaterinenburg en de diverse Nederlandse titels op de NK clubteams.

Daarnaast ben ik trots op de ontwikkeling die sporters of trainers die ik heb mogen begeleiden af hebben gelegd. Denk bijvoorbeeld aan de persoonlijke groei die Tornike Tsjkadoea heeft gemaakt. Maar ook dat bijv. Jasper Huitsing, Garmt Zijlkstra en Roy Schipper zich hebben ontwikkeld tot bondscoaches. Daarnaast hebben veel sporters zich maatschappelijk ontwikkeld door de lessen die het judo ze heeft gegeven.

Mijn streven is mijn intrinsieke drive door te geven aan de volgende generatie! Ik vind het daarom extra mooi dat bijv. Margitte Hein en Benji Nortan (RTI Heerenveen) collega’s zijn geworden

Judo Academy NN:
Mijn inziens is judo een ‘way of life!’ Judo is een sport waar iedereen zijn/ haar eigen ambities heeft. Voor de één zal dit in de wedstrijdsport zijn, een ander wil recreatief sporten en weer anderen ontwikkelen zich bijvoorbeeld tot scheidsrechter, trainer of vrijwilliger binnen de club. 

Louis van Gaal noemt het ‘De totale mens’ ik noem het graag een holistische visie

Plezier in bewegen:
Het hebben van plezier is essentieel voor een lang sportief leven. Sport draagt bij aan je geluk.  

Belangrijk hierin is intrinsieke motivatie, dit geeft energie om te bewegen en te ontwikkelen. Elke dag open staan om iets te leren en de regie van je eigen leerproces sturen

Ontwikkeling van motorische vaardigheden:
Ik ben een groot voorstander het het Athletic Skills Model! ASM is een nieuwe kijk op bewegen. Het richt zich op 10 basis motorische vaardigheden, 7 coördinatie vaardigheden, de voorwaarden voor bewegen en het toepasssen in een continuüm. Eerst breed motorisch opleiden en pas op latere leeftijd specialiseren. Binnen Judo Academy NN is het ASM geïmplementeerd in de jeugdopleiding


Ontwikkeling van normen en waarden:
Vanuit mijn opvoeding heb ik een aantal principes heel sterk meegekregen (bijvoorbeeld: Als je iets wilt bereiken zul je er hard voor moeten werken (niet zeuren), afspraak is afspraak en tijd is tijd). Tot op de dag van vandaag is dit voor mij nog steeds belangrijk! Judo is naast de fysieke component ook een middel om waarden te ontwikkelen. Waarden die ik belangrijk vind  (Authenticiteit – loyaliteit – verantwoordelijkheid – respect –  plezier – ontwikkelen – autonomie – onvoorwaardelijkheid) komen daarom binnen de judoles of training altijd terug in de oefenvormen!

 

 

Benieuwd naar judo?

VRAAG EEN GRATIS PROEFLES AAN!